ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ: ΔΩΣΤΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ!

Δημοσιεύθηκε από mastoras > ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ | 0 Σχόλια

19

Μάι

2011
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ: ΔΩΣΤΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ!

Τα λουλούδια είναι μακράν ο πιο ωραίος τρόπος καλλωπισμού του κήπου μας! Είτε πρόκειται για μια “ορφανή” γωνιά του κήπου είτε για ολόκληρη την περίμετρο της οικίας μας, ένα παρτέρι με λουλούδια είναι ό,τι πιο ευχάριστο στο μάτι και ξεκουραστικό καταμεσής του αστικού τοπίου. Αν σκέφτεστε λοιπόν να διαμορφώσετε ή να ανανεώσετε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας, μία είναι η απόλυτη πρόταση του mastoristas: τα λουλούδια!

Τα λουλούδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο αξιοζήλευτο τρόπο για να ζωντανέψουν κάποια σημεία της αυλής μας, να διατρέξουν ολόκληρο τον κήπο μας ή ακόμα και να “μαλακώσουν” τις αρχιτεκτονικές γραμμές του σπιτιού μας. Μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό σύνορο ανάμεσα σε δύο χώρους ή, αντιθέτως, ως πέρασμα ενός χώρου μέσα στον άλλο. Είναι πραγματικά ανεξάντλητη η χρήση των λουλουδιών και η λειτουργικότητά τους, οπότε το μόνο που μένει είναι να γνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά τους ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

 

Στιγμιαίο χρώμα

Τα λουλούδια με ετήσιο κύκλο ζωής μεγαλώνουν και ανθίζουν μέσα σε μία σεζόν, αποτελώντας έτσι τον καταλληλότερο τρόπο για να πειραματιστούμε με σχέδια και χρώματα λουλουδιών στον κήπο μας. Η φύτευση διαφορετικών ετήσιων λουλουδιών κάθε χρόνο μας δίνει επιπλέον το πλεονέκτημα του να ανανεώνουμε και να αλλάζουμε συχνά εμφάνιση στον κήπο μας, με τον ίδιο τρόπο που ανανεώνουμε ένα δωμάτιο αναδιατάσσοντας τα έπιπλα.

Η πλειονότητα των ετήσιων φυτών δίνουν σπόρους νωρίς την άνοιξη, οπότε μπορείτε να δείτε και να διαλέξετε αυτά που ανταποκρίνονται στο γούστο σας. Προτιμήστε σπόρους που έχουν ήδη “πετάξει” ένα-δυο ανθάκια, έτσι ώστε μόλις τους φυτέψετε στο παρτέρι σας να έχετε τον κήπο έτοιμο στη στιγμή! Οι σπόροι αυτοί θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν, παράγοντας περισσότερα άνθη και κάνοντας σταδιακά τον κήπο σας πλουσιότερο…

Καλό θα είναι τα ετήσια λουλούδια που θα διαλέξετε να ταιριάζουν μεταξύ τους χρωματικά, αλλά και σε περίοδο άνθησης, για να έχετε τον κήπο σας ανθισμένο για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Για παράδειγμα, λουλούδια που ανθίζουν κατά τον Απρίλιο-Μάιο μπορούν να συνδυαστούν με φυτά που ανθίζουν από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο, έτσι ώστε όλο και κάτι θα υπάρχει ανθισμένο στον κήπο σας από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο!

 

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Τα φυτά με πολυετή κύκλο ζωής ζουν και ανθίζουν για 2 ή και περισσότερα χρόνια, με μερικά να φτάνουν ακόμη και τα 10 χρόνια ζωής! Τα πολυετή λοιπόν λουλούδια είναι ιδανικά για να δημιουργήσουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του κήπου μας, μιας και θα μας συντροφεύουν για πολύ καιρό. Επιπλέον, είναι σε θέση να… αυξάνονται, αφού παράγουν σπόρους που θα δώσουν κι αυτοί λουλούδια με τη σειρά τους, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε άλλα σημεία του κήπου σας χωρίς έξτρα έξοδα αγοράς σπόρων!

Βέβαια, πρέπει να γνωρίζετε ότι αρκετά πολυετή φυτά δεν ανθίζουν κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, καθώς ο χρόνος αυτός “δαπανάται” για το μεγάλωμα του φυτού. Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε στιγμιαίο χρώμα στον κήπο μας και μεγάλη διάρκεια ζωής του αποτελέσματος είναι ο συνδυασμός ετήσιων και πολυετών λουλουδιών στο ίδιο παρτέρι!

 

Διαδοχική φύτευση

Είναι πολύ σημαντικό όταν φυτεύουμε ένα παρτέρι -ανεξάρτητα αν βάζουμε ετήσια, πολυετή ή συνδυασμό των δύο φυτών- να διευθετούμε τη φύτευση κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα ψηλότερα φυτά να τοποθετούνται πίσω και τα χαμηλότερα μπροστά. Για παράδειγμα, αν αποφασίσουμε να φυτέψουμε ένα αναρριχητικό φυτό, όπως μια κληματαριά ή μια περικοκλάδα, που μπορούν να φτάσουν ως και δύο μέτρα ύψος, επόμενο είναι να τα τοποθετήσουμε στο πίσω μέρος του παρτεριού για να μην κρύψουν όλα τα άλλα λουλούδια! Με την απαραίτητη αυτή ιεράρχηση καθ’ ύψος, το παρτέρι μας θα μοιάζει αρμονικό ανεξάρτητα από το είδος των φυτών που φιλοξενεί.

 

Χώρος για ανάπτυξη

Προσπαθούμε πάντα να μη φυτεύουμε τα λουλούδια πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Έχουμε στο μυαλό μας ότι άλλο χώρο καταλαμβάνει ένας σπόρος και άλλο ένα φυτό σε πλήρη ανάπτυξη! Οπότε, όσο γυμνό κι αν δείχνει ένα προσφάτως φυτεμένο παρτέρι, μόλις μεγαλώσουν τα λουλούδια το κενό θα καλυφθεί και τα φυτά θα έχουν τον απαραίτητο χώρο για να φτάσουν στο επιθυμητό ύψος. Συνεπώς, αφήνουμε μπόλικη απόσταση ανάμεσα στους σπόρους για να δώσουμε στα φυτά τον απαραίτητο ζωτικό χώρο για να αναπτυχθούν. Τα άκομψα κενά της αραιής φύτευσης, όταν τα λουλούδια είναι ακόμη μικρά, θα καλυφθούν πολύ σύντομα… Σε μερικές εβδομάδες το παρτέρι σας θα ανθίσει!

 

 

Tο άρθρο γράφτηκε από: mastoras

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

© Copyright MASTORISTAS 2011